úterý 25. prosince 2007

Speak-up, aneb i konzole může mluvit

Tak se mi tedy po několika měsících neúspěšného laborování konečně podařilo rozmluvit Linuxovou konzoli pomocí patchování jádra programem speak-up. Na následujících řádcích se Vám pokusím popsat postup, který jsem zvolil.

1. Nainstalujeme potřebné balíčky(git, git-core a cvs)
apt-get install git git-core cvs

2. Stáhneme development verzi speak-upu
git clone http://www.linux-speakup.org/speakup.git
V aktuálním adresáři se nám vytvoří podadresář speakup.

3. Z adresy http://kernel.org/ stáhneme zdrojové kódy jádra systému(já jsem zvolil poslední stabilní verzi 2.6.22). Jakmile bude archiv stažen(předpokládám teď, že jste stáhli 2.6.22), rozbalíme jej následujícím příkazem
tar xjf linux-2.6.22.tar.bz2
Nyní vytvoříme symbolický odkaz /usr/src/linux, který je nutný pro následující kompilaci
sudo ln -s ./linux-2.6.22/ /usr/src/linux

4. Teď příjde asi ta nejkritičtější část - patchování jádra. Otevřte si tedy vytvořený adresář speakup a zadejte
./install /usr/src/linux
Pokud vše proběhne úspěšně, přejděte k následujícímu kroku, pokud nikoli, prostudujte si uživatelskou příručku a pokyny k instalaci(dostupné na http://linux-speakup.org/).

5. Nyní přejděme do adresáře /usr/src/linux, kde provedeme konfiguraci jádra(je potřeba mít nainstalovány balíky make, gcc, ncurses-dev, linux-package, fakeroot a možná ještě několik dalších, na které systém upozorní).
make menuconfig
V objevivší se nabídce provedeme konfiguraci jádra(Speakup najdeme pod Device Drivers/Speakup). Kde musíme zvolit položku Speakout(radši napevno zakompilovat do jádra - prefix hvězdička). Nakonec uložíme konfiguraci(v kořenové nabídce volba Save configuration)

POZNÁMKA: Kompilace jádra není žádný med, proto pečlivě zvažujte, co je potřeba a co ne - obecně se doporučuje volit radši moduly, než-li x MB velké jádro).

6. Zkompilujeme jádro
make-kpkg clean && fakeroot make-kpkg --initrd --revision=2.6.22 kernel_image kernel_headers

POZNÁMKA: kernel_headers nejsou vyloženě nutné, ale když pak potřebujetd přeložit nějaký modul(např. binární ovladače grafických karet atp.), neobejdete se bez jejich přítomnosti.

7. V adresáři /usr/src se nám vytvořily dva balíčky *.deb, které nainstalujeme
deb -i nazev_balicku
Jedním je linux-image-2.6.22.deb, tím druhým linux-headers-2.6.22.deb(názvy se možná budou v závislosti na architektuře odlišovat).

8. Teď nainstalujeme rozhraní speechd-up, které se stará o přenos zpráv mezi jádrem a speech-dispatcherem
apt-get install speechd-up

9. Nakonfigurujeme speech-dispatcher(konfigurační soubor /etc/speech-dispatcher/speechd.conf), tak, aby vyhovoval našim potřebám. TJ. např. jako DefaultLanguage "cs" atp.

10. Restartujeme systém a v bootmanageru zvolíme nové jádro(Bootovací manažer GRUB lze upravit pomocí /boot/grub/menu.lst).
shutdown -r now

11. Speak-up by měl začít mluvit už v průběhu zavádění, takže až se ozve uvítací zvuk GDM, přepněte se pomocí CTRL+ALT+F1 na první virtuální konzoli a směle do práce :-)

POZNAMKA: K tomu, aby bylo možno speak-up konfigurovat a pracovat s ním, je potřeba mít zkompilovánu podporu souborového systému /proc. V následujícím příkladu si ukážeme, jak nastavit rychlost řeči na hodnotu 9.
echo 9 > /proc/speakup/rate
Změny vstoupí v platnost okamžitě.


Příjemnou práci!

Martin Sukaný



* * *

Odkazy:

Domovská stránka projektu
http://linux-speakup.org/

Archiv jader operačního systému Linux
http://kernel.org/

Žádné komentáře: