pondělí 18. února 2008

A co bude dál?

Výpočetní a komunikační technologie – výstřel a výdobytek to všemocného pána tvorstva, výsměch přírodě a podstatě enviromentalismu. Na stranu druhou je to však mocný nástroj ulehčující každodenní život, práci. Prostředek odbourávající bariéry.
Když někdy v roce 1991 došlo ke globálnímu nástupu HTTP(HyperText Transfer Protocol) a s ním taktéž webu(tak, jak jej známe nyní), byla internetová sféra pouze útočištěm nadšenců, bláznů, kteří možná promarnili životy u svých klávesnic... Avšak společně s postupem času se internet stal mimo jiné sídlem teroristů, sexuálních deviantů, lidí bez svědomí a skrupulí, crackerů a hromady dalších. A tak přišla na scénu počítačová kriminalita a zločin dostal úplně nový rozměr.
Společně s kosmopolitním nástupem počítačů a internetu se utvořila nová přátelství lidí, kteří by se k sobě jinak nikdy nedostali, velké množství projektů bylo popohnáno kupředu, ale klademe si vůbec otázku, nevzalo to něco z nás? Za anonymním přídomkem si můžeme představit cokoli, můžeme lhát a druzí o tom nevědí, můžeme se přetvařovat, můžeme podvádět..... Morální hodnoty se začínají odbourávat, rozdíl mezi realitou a virtuálním světem se pomalu stírá(příkladem může být svým způsobem děsivý projekt „The Second life“, který vytváří globální komunitu uživatelů, jež žijí virtuální život, maříce ten svůj).
Stáváme se zajatci svých vlastních výdobytků, životně důležitá rozhodnutí se leckdy nechávají na křemíkových destičkách pracujících na bázi umělé inteligence . Stačí chyba v jednom řádku programu a může začít další světová válka, stačí jeden psychopat s přístupem k „supertajným“ počítačům a může být konec.........

Teď ještě není pozdě přestat!

Žádné komentáře: