pátek 15. února 2008

Konverze DVD video disků do formátu komprimovaného videa - díl druhý

V minulém dílu jsme si ukázali, jak(prostřednictvím DVD Decrypteru) uložit obsah DVD-video nosiče na pevný disk a dnes si ukážeme, jak z takto vygenerovaných souborů vytvořit video v komprimovaném formátu, k čemuž nám poslouží opensource nástroj Flaskmpeg.

Domovská stránka:
http://flaskmpeg.sourceforge.net/

Download link
http://prdownloads.sourceforge.net/flaskmpeg/flaskmpeg_078_39.zip?download

# # #

Program není nutno instalovat, místo instalátoru archiv obsahuje předkompilovaný program, který lze okamžitě spustit.
První věcí, kterou je po spuštění programu nutno udělat je výběr zdrojového souboru(*.ifo), toho docílíme prostř. nabídky File/Open Media, většinou se jedná o soubory s názvy VIDEO_TS.IFO, případně VTS_01_0.IFO. Po otevření souboru nás program vyzve k vybrání stop, které bude výsledné video obsahovat. Klávesou Home přejdeme na začátek seznamu. Jako první položka se nám objeví "DVD titles"(jedná se pouze o nadpis - DVD tituly), druhou položkou je oddělovač, poté následují tituly obsažené na DVD, takže stačí označit/odznačit. Dalšími položkami jsou postupně "DVD Audio Tracks" a "DVD subtitles"(vždy následovány oddělovačem a seznamem dostupných stop).

UPOZORNĚNÍ: V případě, že jsou na DVD obsaženy titulky je potřeba tyto(vhodným nástrojem - viz. příští díl) překonvertovat do *.sub, případně *.srt, poněvadž FlaskMpeg by je začlenil jako součást videa, což není samozřejmě Blind Friendly.

Pokračujeme tabulátorem a tlačítkem "Flask this DVD".

Nyní si popíšeme aplikační nabídky programu:

1. File - Obsahuje položku "Open Media", "Exit" + seznam naposledy zpracovávaných souborů.

2. Profiles - Obsahuje nabídku následujících režimů(Implicitně je zatržena volba Default)
-No processing
-NTSC DVD
-NTSC DVD FILM
-NTSC VCD
-NTSC VCD FILM
-PAL VCD
-PAL DVD


3. Options - Obsahuje položky:
-Output Format Options(viz. níže)
-Advanced Options
-Select Output Format
-Language

3.1. Output Format Options
Po otevření dialogu je focus definován na tlačítko OK., tabulátorem přejdeme na položku "Video codecs: Double click to configure", jedná se o pole se seznamem, v němž vybereme kodek, pomocí něhož uskutečníme konverzi(já osobně doporučuji DivX, který taky popisuji :-)). Dalším seznamem je "Audio Codecs" - osobně používám AC3 ACM Codec. V seznamu "Available formats to audio codec" vybereme vhodný BitRate a SampleRate.
Asi nejdůležitějším však zůstává tlačítko Configure, které otevře konfiguraci kodeku(v našem případě se jedná o DivX Codec).
-Rate Control Mode(nastaven na hodnotu "1-pass-quality-based"
-Certification Profile(ponecháme beze změny)
-Calculator - Toto tlačítko je bohužel grafické, nicméně pro ScreenReader Window-Eyes jsem vytvořil konfigurační soubor, který lze stáhnout na adrese http://www.suky.czweb.org/we_flaskmpeg.zip. Dostaneme se na něj pouze prostřednictvím virtuální myši(s JAWSem nemám odzkoušeno). Důležitá je zde v podstatě pouze jediná položka(Filesize), která určuje(v MB) přibližnou velikost výsledného souboru.

3.2. Advanced Options
-Je zde sice množství konfiguračních prvků, pro účely tohoto článku však postačí zmíňka o Kartě "Files" a položce Output Mpeg Video File(mpv) s přidruženým tlačítkem Browse - slouží pro určení výstupní cesty.

3.3. Select Output Format - Vybereme "AVI Output"
3.4. Language - slouží k výběru jazyka(čeština však doposud neexistuje).

4. Run - zmínění si zasluhuje pouze položka "Start Conversion", kterou započne proces samotné konverze....


Bude to chvíli trvat, takže bych doporučil kafe a procházku!
Hodně štěstí a pokračování příště.

Žádné komentáře: