čtvrtek 1. listopadu 2007

Gutsy Gibon - mluvící společník

Ve čtvrtek, 18.10.2007 oficiálně vyšel nový release operačního systému Ubuntu, který je založen na linuxovém jádru(2.6.22). Ubuntu(v grafickém provedení správce oken GNOME) se vyznačuje elegancí a jednoduchým(intuitivním) ovládáním. V tomto článku bych se však nechtěl zabývat systémem jako takovým, nýbrž jeho ozvučením.
1. Instalace systému

K tomu, aby vůbec mohl započat samotný proces zavádění systému, musíte v BIOSu svého počítače povolit bootování z CD a dát mu větší prioritu, než-li bootování z pevného disku. Pakliže je toto splněno, stačí vložit CD se systémem Ubuntu do mechaniky podporující čtení CD-ROM a vyčkat, než uslyšíte uvítací znělku systému(může to trvat i několik minut). Poté(pro jistotu) vyčkejte ještě cca jednu minutu a potom stiskněte kombinaci kláves Alt+F2. Otevře se dialogové okno "Spustit aplikaci", do nějž zadejte orca. Nyní vás systém hlasem vyzve ke konfiguraci screenreaderu - nakonfigurujte dle svých představ. Posledním krokem je odhlášení uživatele, které mu však zakažte, místo toho stiskněte CTRL+ALT+DELETE čímž restartujete GNOME. Nyní stačí stisknout Alt+F2, zadat orca a potvrdit jedním stiskem Esteru. Instalátor spustíte z pracovní plochy!

2. Korektní běh gnome-orca

Po zdárné instalaci systému je ještě nutno učinit několik změn;

Stiskněte Alt+F2 a zadejte gnome-terminal. Nyní zadejte příkaz sudo passwd rooti, zadejte heslo aktuálního uživatele a posléze i nové heslo uživatele root. Nyní(v terminálu) zadejte su a přihlašte se jako root. Nyní pokračujte tímto příkazem: gedit /tec/apt/sources.list, kde zakomentujte(vložením křížku na začátek řádku - znak číslo) první řádek souboru a naopak okomentujte všechny ty okomentované řádky s klíčovým slovem deb na počátku. Teď zadejte apt-get update. Po dokončení updatu zdrojů softwaru zadejte příkaz apt-get install balicek, kde za slovo "balicek" zadejte název následujících balíčků:

- speech-dispatcher

- speechd-el

- firefox-3.0

- python-speechd

Dále je nutno udělat pár kosmetických úprav. V souboru /tec/sérech-dispatcher/speechd.conf zadejte na řádek DefaultLanguage místo en cs, aby dispatcher komunikoval v češtině, okomentujte AddModule espeak i AddModule espeak-generic, jako DefaultModule zadejte espeak. Mimo to, je v hodné v tomto souboru také nastavit LogLevel na hodnotu 5(zvláště pak u více jádrových procesorů). Nyní restartujte počítač.

Spusťte gnome-orca(příkaz orca), stiskem Insert+mezerník přejděte do nastavení, kde na kartě Speech zadejte jako SpeechSystem SpeechDispatcher.

Teď už jen stačí restartovat stroj a spustit orca.

3. Ozvučení Emacsu

Ve svém domovském adresáře vytvořte soubor .emacs(tečka na začátku je nutnosti), do něhož vložte následující řádky:
( speechd-speak )

( speechd-set-language "cs" )

Žádné komentáře: